loader

ali yildiz

Saka-Tacikistan -43

Saka-Tacikistan -43

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km² yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde..

Saka-Afganistan -42

Saka-Afganistan -42

Bir tıp doktorundan bu hacimde bir eser çıkınca benim de kendime güvenim geldi. Ben de onun gibi tarihçi değilim ya. Bu eseri okurken kitabın 128. Sayfasının altında bir dip notta Becce-i Saka isyanından bahsedilir. Hocanın kendisi..

Son Macar Turan 2022 Kurultayının Hatırlattıkları

Son Macar Turan 2022 Kurultayının Hatırlattıkları

Atalarımızın bahar aylarında seferlere başlayıp, yaz aylarında fethettikleri Tuna boyları gerçekten de uçsuz bucaksız ovalara, güzel meyve bahçelerine malik bir hayat alanı..Atalarımız bu işi biliyormuş.

Hindistan Ve Hatırlattıkları

Hindistan Ve Hatırlattıkları "Muharrem Yellice"

Esasen onun yazdıklarını burada tekrara gerek yok. O kısmı okuyucuya bırakmamız gerek. Kitap bizde hangi algıları yarattı biz ona bakacağız. Kitap bir başka Türk Tarihi olmuş. Bunun içinde..

Saka-İskit Altınları Deli Petro-Rusya-41

Saka-İskit Altınları Deli Petro-Rusya-41 "Ali YILDIZ"

Takılar, süs eşyaları ve maskelerden oluşan İskit altınlarının sergilendiği sırada, Kırım, Rusya tarafından ilhak edildi. Bunun üzerine Ukrayna hükümeti, Kırım'ın kendilerine bağlı olduğu gerekçesiyle altın..

Sakalar-İskit Altınları-40

Sakalar-İskit Altınları-40

İskit Altınları Sakaların doğuşu ile başlayan bir efsanevi materyal. Buna sahip olan aynı zamanda ülkeye ve zamana hükmediyor. Şimdi Altın’ın Türkler ve onların ataları için ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir.

Sakalar-38

Sakalar-38

Sakalar kendilerinden sonra gelen hangi kavimlere benzemektedir? Bu benzerliklerin etnik veya sosyolojik bir sürekliliği var mıdır? İşte buradan başlayarak Sakaları nasıl bilirdiniz sorusuna cevap arayacağız. Toplumun kimliğini..

Sakalar-37

Sakalar-37

Batı Türkleri Oğuzlar bu konuda hiçbir örnek veremediler. Şimdi bir şeye dikkat çekiyorum: Afrasyab’ın Alp Er Tonga olduğunu Karahanlılar biliyor, Uygurlar biliyor da Oğuzlar yani Anadolu Türkleri bilmiyor. Neden?

Sakalar-36

Sakalar-36 "Ali YILDIZ"

Buna göre destani şahsiyet İran Hükümdarı Minuçihr ölmeden önce oğlu Nevzer’e bazı nasihatlerde bulundu. “Ey oğul, başın sıkışınca Zal’den ve Sam’dan yardım iste. Zal’in kökünden çıkacak genç ağaçtan dallar ve budak..

Sakalar- 35

Sakalar- 35

MÖ.989 senesine ait bir Çin kaydına göre “Sü’lerden ve Jong’lardan bahsedildiği görülmektedir. Çinlilerden Jin sülalesinin hükümdarı bu Sü-Jong’larla (Xu-Rong)savaştı. Aynı Çin kaynaklarına göre MÖ...

Saka-Massaget-Türk-34

Saka-Massaget-Türk-34

Kendi tarihimize ait bilgileri başka kaynaklardan öğrenince kafamız karışıp, bu üçlemenin hangisi gerçek, hangisi efsane onları anlamakta güçlük çekiyoruz. Neyse ki eleştirilse bile hissiyatımız bize bazı ipuçları veriyor.

Saka Türk Alp Ertunga-33

Saka Türk Alp Ertunga-33

İran Hint ve Keşmir, Bengladeş’e kadar uzanan coğrafyada günümüzde Muğal adı verilen Saka-Hun bakiyeleri Müslüman laşmış halklar olarak hayat sürmektedir. Bu Müslümanlaşmış halkların günümüzde çok önem..

Saka-Sak-İskit-Türk- 32

Saka-Sak-İskit-Türk- 32

2007 yılında Ant Türk Ocağı’ndan bir grupla yaptığımız Gagavuzya gezimizin sonlarında, Gagavuzya’dan çıkıp Moldova Başkenti Kişinev’de Mileşti Mici adında bir yeraltı mahzenine indik. Burası aslında yıllar önce..

Ukrayna’nın Hatırlattıkları- Stratejik Nüfus

Ukrayna’nın Hatırlattıkları- Stratejik Nüfus "Ali YILDIZ"

Milliyetçilik, milleti çok sevmek, onu içerde ve dışarda güçlü kılmak ve çağlar üzerinden sıçratarak medeni milletlerin en ön safına geçirmek ülküsünün adıdır. Öncelikle milliyetçiliğimiz başka ırk ve..

Ali Yıldız: Saka- Hurri- Urartu- Mezopotamya- Türk- 31

Ali Yıldız: Saka- Hurri- Urartu- Mezopotamya- Türk- 31

Doğu Anadolu ve Mezopotamya medeniyetlerinden bahsederken Urartuları ele alacağımız yazmıştık. Bunun sebebi, Urartuların bize bıraktıkları tarihi mirasın halen ayakta olmasıdır. Yani daha..

Yaşasın

Yaşasın "İcat Çıkaran Çocuklar"

Konu sarnıçlar olunca önce canlı bir performans yapmak üzere Kültür mahallesindeki mezarlıkta bulunan beşik çatılı sarnıcın başında öğretmen ve öğrenciler buluştuk. Yanımda Hakkı Aydın ve Turgut Karabacak arkadaşla..

Saka- İskit- Dimitri Kantemir- Osmanlı- Türk-27

Saka- İskit- Dimitri Kantemir- Osmanlı- Türk-27

imitri Kantemir, Osmanlı Devletinin en geniş sınırlara ulaştıktan sonra durakladığı 17-18. Yüzyıllarda da yaşamış bir Romen Prensidir. Tek kelime ile müthiş bir adam. XVIII. yüzyıl Avrupa’sında ismi oku..

Sakalar-Gen Grupları-Türkler-26

Sakalar-Gen Grupları-Türkler-26

En eski Türk kavmi Sakalar nasıl oluştu? Bu soruyu cevaplandırmak için iki yol var; birincisi teoriler, ikincisi kayıtlar ve yazılı kaynaklar. İkinci yolu, yani yazılı kaynaklar kısmını iyi kullanabilmek için teorilerden hareket edeceğiz..

Meb Ve Kapısı...

Meb Ve Kapısı...

İngiliz Dışişleri bakanı Palmerston Akdeniz ticaretini İngiliz mallarına uygun hale getirmek için Mustafa Reşit Paşayı ayarladı ve bu antlaşma imzalandı. Amaç sanayisi ve sermayesi olmayan, haliyle kitlesel üretimi de olmayan..

Saka- Sak- Demirciler- Aryaniler- Türkler-23

Saka- Sak- Demirciler- Aryaniler- Türkler-23

Yakın yüzyıl araştırmacıları Sakaların, M.Ö yaklaşık 1000 yıllarında o günlerin bilinen dünyasının büyük bir kısmında hâkim olduklarını yazmışlardır. Ünlü eskiçağ bilim adamları, paleoli..

Saka-Sak-İskit-Ksenephon- Onbinlerin Dönüşü- Çoruh- Artvin- Pasinler- Erzurum- 22

Saka-Sak-İskit-Ksenephon- Onbinlerin Dönüşü- Çoruh- Artvin- Pasinler- Erzurum- 22

M.Ö. 499 ile 449 yılları arasında cereyan eden Pers- Yunan Savaşlarını anlatan bu eser sadece sözü edilen savaşlarla yetinmemiş, kuzey ülkelerine yaptığı seya..

Saka-Sak-İskit-Felsefe-Türk- 21

Saka-Sak-İskit-Felsefe-Türk- 21

Sakaları ve Türk tarihini bir bütün olarak ele aldığımızda onlardan güç alacağımız gerilme noktalarımız olduğunu görürüz. Sakalar-İskitler ve Tarih sadece savaşların kalıntıları ve anıları değildir. Türkleri sadece kahramanlıkları..

Saka-Sak-İskit-Türk-15

Saka-Sak-İskit-Türk-15

İran’ı bugünkü İran toprağı ve üzerinde yaşayan Farsların ataları Perslerin yaşam alanı olarak anlamak yanlıştır. Bizim bu yanlışa işaret etmemize rağmen gerçekte batılı bilim insanları ve araştırmacı 'ları çoğunlukla bu kalıbı kull..

Saka-Sak-İskit-Hun-Oğuz -14

Saka-Sak-İskit-Hun-Oğuz -14

M.Ö. birinci bin yıldan, en son olarak M.S. 14. Yüzyıla(Selçuklular devri) kadar geçen olaylarda Grekler, en son olarak kendilerine Türk denilen milleti en baştan beri tanıyorlardı. M.Ö. 8. Yüzyılda başlayan Grek-Türk..